Nils-Åke

Född 23 augusti 1938

Från boken ”Kusiner”, utgiven 2002:

Efter att jag slutat folkskolan bestämde jag mig för att bli slöjdlärare. Jag läste därför vidare och gick fyra år på Centrala Verkstads­skolan i Jönköping. Sedan militärtjänst och furirskolan på A6 i två år. Då hade jag träffat Barbro i september 1958.

Sedan blev det ett år på Yrkesskolan i metall i Jönköping. Två vinterkurser på Sörängens Folkhögskola i Nässjö och på somrarna tjänstgjorde jag som furir på A6. Samtidigt hade vi börjat föda upp hästar (ett tiotal). Stallet hade vi i Granshult i Bankeryd. Jag hade då också en tjänst som slöjdlärare på barnpsyk på lasarettet i sju år. Förstod sedan att slöjdläraryrket inte var något för mig. Jag bestämde mig för att bli lantbrukare.

Barbro och jag gifte oss 3 september 1966 i Bankeryds kyrka. Med på bröllopet var bland annat mina släktingar Berndt, Bertha, Gunilla och Berndt-Åke Anderson, Hjördis och Gösta Andersson samt Elin Warell.

Som nygifta bodde vi ett halvår i mitt föräldrahem på Sjömans­gatan 44 i Jönköping. 1967 arrenderade vi gården Stora Tokarp i Huskvarna. Började med mjölkproduktion (ca 28 kor) samt några hästar.

Där föddes Helena 4 december 1968. I mars 1970 arrenderade vi gården Kattås i Mullsjö samt jorden till 4 andra gårdar. Där föddes våra pojkar, Mikael, 20 augusti 1970 och John, 26 januari 1972.
Barnen växte upp bland många olika djur, kor hästar, grisar, får och höns, hundar och katter samt ett tamt rådjur, som 1974 blev TV-kändis.

Vi bodde på Kattås i 10 år, då gården övertogs utav en av delägarna. Gjorde oss av med alla gårdarna utom John Henry Sagers gård, Lid, där jag hade mjölkproduktionen. Vi flyttade in till Mullsjö samhälle 1979, där vi hyrde ett hus i Margaretas Park. Då började jag arbeta som badmästare i Mullsjö simhall, var där i 16 år. Barnen slapp att åka skolskjuts, det blev enklare för dem. I stället fick jag åka 7 km 2 gånger om dagen för att mjölka korna. (Mjölkat i 25 år).
Barbro har i sommar arbetat 41 år på Jönköpings-Posten.

Helena arbetar på Bolt Annonsbyrå (är ofta med som fotomodell). Hon gifte sig första gången 1992 med Johan Elfström, journalist och nattchef på Smålands-Tidningen. De har två pojkar, Rasmus 10 år och Linus 6 år. Hon är omgift med Johan Bjarnle, som har flera hyresfastigheter i Jönköping. De bor på Torpa i jönköping och kopplar av i sin stuga i Axamo.

Mikael är gift med Lotta. De har två barn, Oskar 4 år och Annie 6 månader. De bor i Gustav Adolf och Mikael arbetar i Fagerhult på armaturfabriken. Lotta arbetar inom vården. De har tagit jägar­examen båda två men det är Mikael som brukar vara ute och jaga. Lotta dresserade hundar innan barnen kom till världen.

John är nu singel, var sambo innan med Camilla och de bodde då på sin lilla gård Mosshemmet, som de nu fått sälja. John arbetar i Mullsjö som verktygsmakare och på fritiden rider han eller dansar bugg.

Jag har fortfarande gården Lid kvar, har en fårfarm med cirka 70 tackor. Har garantipension från kommunen. Mitt liv har bestått av mycket arbete och få dagar av fritid. Hela familjen har under alla år stöttat och hjälpt mig. Idag känns det i kroppen att den tagit stryk, jag ser fram emot helpension.

Min bästa tid var då jag höll på med all idrott, de minnena plockar jag fram ibland ur minnenas arkiv. Mina bästa meriter, 35 gånger Smålandsmästare i inomhushopp, tre gånger Svensk mästare i höjd utan ansats. En gren som även min far Nils var aktiv i. Hans bröder Berndt och Gösta har också provat på grenen.

Nils-Åke Andersson
Skogared
565 33 Mullsjö
0392-12329

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *